maanantai 8. huhtikuuta 2013

Ranska- Crepes Suzette


Meille kerrottiin Ranskan ruokakulttuurista, myös erilaisista ruuista. Saimme nähdä, miten tehdään ranskalainen jälkiruoka Crépes Suzette, eli lettu Ranskassa. Lettujen päälle laitettiin appelsiinisiirappia, lisäksi saimme pursottaa pursotinpussista kermavaahtoa letun päälle. Lettujen valmistukseen tarvittiin paljon aineksia, esimerkiksi kananmunia, vehnäjauhoja, suolaa, vaniljaa ja sokeria. Tullessamme luokkaan, letut olivat uunissa. Näimme, mitä niille tehdään, kun ne laitetaan uunista pannulle. Niihin lisättiin likööriä, josta suurin osa haihtuu ja vain pieni maku jää lettuun. Kokit käyttivät liköörin lisäämisen jälkeen liekinheitintä. Lopuksi saimme nauttia jokainen oman letun. Söimme letut puuhaarukoilla.

 Hawa & Emilia 6A


Ensimmäiseksi kokit kertoivat Ranskan ruokakulttuurista. Opimme esimerkiksi että ranskalaisille tärkein ateria on illallinen, kun taas meille aamupala, ja että jokaisella ruoalla oli oma tarinansa.

Seuraavaksi siirryimme katsomaan kun kokit näyttivät miten Crépes Suzette valmistettiin. Crépes Suzette on siis lettu, jota voi syödä suolaisena tai makeana, me söimme letun tällä kertaa makeana. Ensiksi kokit laittoivat pannulle appelsiinisiirappia ja sitten he ottivat valmiin letun uunista, ja laittoivat appelsiinilikööriä letun päälle ja liekittivät sen. Kun lettu otettiin pois pannulta, siihen laitettiin vielä lisää appelsiinisiirappia. Oppilaat saivat laittaa itse oman mielen mukaan kermavaahtoa letun päälle. Olin Lauran kanssa hieman pettynyt kun emme saaneet tehdä enempää ruoan eteen. Mutta olihan se ihan hyvä että kokit hoitivat liekityksen yms.

Letussa oli appelsiinin maku, hyvää oli!

Laura ja Kukkis 6A



Olimme tänään 8.4 ruokapajassa. Teimme ranskalaista crepes suzette:a, saimme maistaa sitä ja laittaa kermavaahtoa sen päälle. Kokit Bo ja Markos tekivät letut ja laittoivat appelsiinisiirappia. Saimme tietoa Ranskan kulttuurista.

Zuher ja Waltteri 5b
 
Pajassa kokit tekivät crépes suzette joka on Ranskalainen jälki-ruoka.
Kokkien nimet on Marco ja Bo jotka kertoivat ranskalaisesta ruokakulttuurista.
Jälki-ruoka oli hyvää ja taivaallista, he liekittivät räyskäleet liköörillä mutta siihen ei jäänyt alkoholia. Siellä oli kivaa ja he näyttivät kun mies teki isoja räyskäleitä taitavasti.
Ranskalaiset panostavat syömisensä enemmän illalla kuin meillä suomessa koska he jättävät usein aamupalan ja lounaan väliin työn ja kiireen takia. Ranskassa on monta eri versiota esim. omenapiirakasta. Saimme maistaa Crépes suzettea johon on lisätty appelsiinisiirappia ja siihen sai vielä lisätä kermavaahtoa. Ranskassa on eri ruokakulttuuri kuin suomessa.
 Juha, Edcel ja Jeremias 6A

 

CREPE SUZETTE OLI LETUN TAPAISTA JÄLKIRUOKAA  8.4.  KOKIT         NÄYTTIVÄT   RANSKAN   ERI   RUOKIA    TIETOKONEESTA.  CREPE SUZETTE OLI TOSIHYVÄÄ JÄLKIRUOKAA. KOKIT NÄYTTIVÄT   MITEN    TEHDÄÄN                               CREPE    SUZETTE    KOKIT   OLIVAT    BO   JA     MARKOS.

ARMEN 5B

 

Crepes Suzette



Olimme 8.4 ranskan ruoka pajassa jossa saimme maistella ranskalaista jälkiruokaa nimeltä Crepes Suzette. Se oli hyvää, siinä oli lettu jonka päällä oli appelsiini marmeladia ja kermavaahtoa.

Oona ja Kirsikka 5a


Puhuimme ranskan kulttuurista ja siitä miten/mitä siellä syödään. Siellä oli ihan kiva ja ruoka oli hyvää.

Angelina , Kiia ja Riina 6B


Ensin kerrottiin vähän Ranskasta ja sen ruuista. Me katsottiin kun he laittoivat letut lautasille ja appelsiinihilloa letun päälle. Saimme itse laittaa kerma vaahtoa. Sen jälkeen söimme ja katsoimme videon miten creppejä tehdään Ranskassa. Se oli hyvää mutta Minervan mielestä tavallista.

 Minerva, Lotta ja Ilhaan 6A


Crepes suzette on ranskalaista ruokaa joka on lettu jossa on jonkinlainen täyte (yleensä marmelaadia).
Me laitettiin vanilija kermavaahtoa päälle. Me itse saatiin laittaa vain kermavaahtoa päälle, se oli tylsää sillä työtä ei ollut yhtään.

 Anastasia & Melina 5A
 
Ruokapajassa (RANSKA)  Tehtii eka nimenhuuto. Sitten kerrottii Ranskan ruoka kulttuurista.  Ja sitte ne kokkas meille ne ja kerto mitä niihi käytetää… Ruuan nimi oli Crépét Suzzette. Se on lettua jossa on Appelsiinihilloo ja Kermavaahtoo… :P  Njam! PARAS TUNTI IKINÄ!  Mut sit tuli sellane et ope sano… ’’NOPEE VAPAAEHTONE!’’ Sit kaikki viittas ja sitten mut valittii… Ja arvaa mikä se oli….. SIIVOOJA! xDD Silti…. PARAS TUNTI IKINÄ! X)
 
Milla M. 4B
 
Söimme hyviä letuja jonka päälä oli apelsiini hilloa ja kerma vaahtoa. Se oli tosi hyvää. Ruuan nimi oli Crépét Suzzette.
 Veronica 4C

CRÉPE SUZÉTTE


Ruokapajassa teimme lettuja. Siellä oli kivaa. Letut olivat hyviä. Niissä oli hyviä täytteitä.
Janica 3b ja Laura 3b

Ruokapajassa teimme lettuja appelsiinisiirapilla ja kermavaahdolla. tosi hyvää oli.
Heta 3B
 
Katsottiin lettujen tekemistä ja letut olivat hyviä¨
Kassu ja Adel 1b

Me katsoimme miten paistetaan lettuja.
Maistettiin lettuja. Lettuun lisättiin appelsiinisiirappia ja kermavaahtoa.
Narin, Dorcas 1b ja Steffi3b

Hyvää ranskalaista ruokaa sitruuna ja vanilijavaahtoa.
Teemu, Noa  ja Julius 1B

Crepes Suzette


Ruokapajassa teimme Crepes Suzetten. Saimme syödä Crepes Suzetteaja. Ruoka oli Ranskalaista. Oppitunti oli kiinnostava. Lisukkeena oli appelsiinisiirappia. Onneksi ei tarvinnut kokeilla ruokapajaa toista kertaa. Paras tunti maailmassa.

 Mikael 2D  ja Aron 1B


Ruokapajassa oli hyviä lettuja.

 Joonis ja Miro 1B



ruokapajassa söimme hyvää ranskalaista ruokaa ja kokit käyttivät liekinheitintä.

umit 1B

 

Söimme siellä Crepes Suzetteja. Ne ovat lettuja johon lisättiin appelsiinisiirappia ja kermavaahtoa. Lettu myös liekitettiin. Ne olivat tosi herkullisia. Se oli Ranskalainen jälkiruoka.
 
ADNAN  valmistava

THABIT 1B 

Crepes Suzette


Ruokapajassa lisäsimme ruokaan kermavaahtoa. Kokit käyttivät liekinheitintä. Lisäksi kokit kertoivat Ranskan ruokakulttuurista. Pääsimme myös maistelemaan Ranskalaista jälkiruokaa.

 Liisa Aaltonen 2C ja Kukkis 6A (avustaja)

Kuva: Elmo, Kassu ja Rasmus 3A



Ruokapajassa syötiin lettuja missä oli appelsiiniä ja myös sitruuna hilloa. Ja kuunneltiin ohjeita. Siellä on kivaa.
 
Victor ja Azmer 5-6E

RESEPTI

Crêpes Suzette (12 kpl)
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl vettä
3 kpl munaa
1 rkl sokeria
1 1/2 dl kevytmaitoa
50 g voita (sulatettuna)
 
Täyte
75 g voita
1 dl tomusokeria
2 tl appelsiininkuoriraastetta
2 rkl appelsiinitäysmehua

Liekittämiseen
1/2 dl likööriä (Cointreau)
1 dl konjakkia
 
Tarinan mukaan keittiön apupoika sytytti Walesin prinssille menevän annoksen vahingossa tuleen.

Sekoita jauhot ja vesi tasaiseksi. Erota keltuaiset valkuaisista. Sekoita keltuaiset, sokeri, maito ja rasva taikinaan. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele ne taikinaan.
Kuumenna kreppipannu tai pieni paistinpannu. Sulata voita pannulla ja paista ohuita räiskäleitä. Pinoa räiskäleet, mutta erota ne toisistaan voi- tai leivinpaperipaloilla.
Valmista täyte. Pehmitä voi ja sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuori ja -mehu. Levitä hieman täytettä jokaiselle jäähtyneelle krepille ja taita ne neljään osaan. Voit tehdä räiskäleet etukäteen tähän vaiheeseen ja säilyttää ne jääkaapissa.
Lusikoi loppu appelsiinivoi pannuun tai uuninkestävään vuokaan (älä käytä teflonpannua) ja sulata miedolla lämmöllä. Kääntele taitettuja räiskäleitä appelsiinivoissa, jotta ne lämpenevät kunnolla. Kaada päälle likööri ja konjakki ja kuumenna hetken aikaa. Ravistele vuokaa, jotta likööri imeytyy tasaisesti. Sytytä tulitikulla (älä liesituulettimen alla). Ole varovainen!
Valele räiskäleitä palavalla kastikkeella, jotta liekit pysyvät elossa ja alkoholi palaa pois. Kun liekkejä ei enää synny on ruoka valmista. Tarjoa crepes suzettesit heti pehmitetyn jäätelön kanssa. voit myös tehdä vanilja kermavaahtoa.